Pretty Vacant

Dutch design office Rietveld Landscape has built an arched foam screen with hundreds of building-shaped holes inside a disused chapel at the Centraal Museum in Utrecht, the Netherlands. 

Rietveld Landscape designed the screen as a reversal of its Vacant NL exhibition from the 2010 Venice Architecture Biennale, where a suspended model city was used to demonstrate the potential of 10,000 vacant government spaces in the Netherlands. Here, the installation presents the “negative spaces” of the model city and stretches from the floor of the mezzanine all the way up to the ceiling. It will form a backdrop to a changing selection of objects from the museum’s collection of applied arts and design from the last two centuries.

The statment from the studio says:

The installation encourages visitors to take a fresh look at the empty spaces of the Centraal Museum. The blue window literally and figuratively sheds a new light on the space and complements the architecture of this medieval chapel.  Rietveld Landscape’s work fits in well with the Centraal Museum aim to acquire work at the intersection of art, design and architecture.

The installation is on show at the Centraal Museum until 31 January 2014, so if you are or will be somewhere near Utrecht, maybe you can pop in to visit?

Advertisements
This entry was posted in architecture, travels, urban and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s